måndag 28 februari 2011

Sommarminnen och vårlängtan

Hej igen...det var länge sedan!! Lusthusets Kök har legat lite lågt ett tag, men jag skall försöka komma igång igen. Det är inte intresset som saknas utan mest tiden.
Jag satt och bläddrade bland bilder från i somras och hittade bilden på mina godaste sommarbakelser. Mycket populära och jättegoda (om jag nu får säga det själv).
Botten består av en bit squashkaka som jag bakade på löpande band i somras när tillgången var oändlig. Ovanpå lite grädde, några fräscha sommarbär från trädgården och en kvist mynta....simsalabim...lätt som en plätt ....och GOTT!Man kan ju göra squashkaka även på vintern, men den egenodlade är bäst! Här kommer i alla fall ett recept (av flera som jag har) om nu någon skulle vilja prova att leka sommar ett tag.


Evas Squashkaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl matolja (inte oliv)
2 dl riven squash (eller mer gärna 4 dl)
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
½-1 tsk kanel
½ dl malda hasselnötter

Vispa ägg och socker tillsätt olja och squash. Blanda alla torra ingredienser
samt de malda nötterna och tillsätt detta. Blanda men ej för mycket.
Ugn 175º 40 min i bröad form.Squash var den första grönsak som jag provade på att odla och den är verkligen tacksam och man får verkligen lön för mödan (som verkligen inte är stor). Har skaffat ett antal recept på olika användningaområden av denna grönsak för det blir ju squash både på längden och på tvären på sommaren och den går ju inte att spara som rå.

En sak som jag personligen tycker mycket om är squash inlagd lite som gurka. Det gör jag faktiskt året om. Jag har nog visat receptet en gång tidigare men här kommer det igen:


Inlagd squash


2 squash grön eller gul (ca 600 gr)
1 gul lök (jag har även provat att lägga i lite vitlök också)
2 dl ättikssprit (12 %)
4 dl socker
6 dl vatten
2 tsk senapsfrö gula eller bruna
3 msk grovt hackad persilja


Dela squashen på längden och skiva den tunt Skiva löken Blanda ättika, socker och vatten (egentligen den gamla klassiska 1-2-3 lagen) Låt lagen koka upp och lägg i senapsfrön och låt svalna. Fyll en stor eller två mindre burkar med squashskivor, lök och persilja varvat. Häll på lagen och ställ burkarna kallt över natten. JätteGott
När jag tittar ut genom fönstret och ser allt det bruna eller vita (beroende på var man bor) så längtar jag och drömmer om att snart kunna gå ut i trädgården och plocka in sin sallad till middagen......!!!
Hoppas verkligen att våren kommer snart!!

Inga kommentarer: