torsdag 13 november 2008

Stekt sill i ugn.

Steka sill är väl ingen konst kanske någon tycker.....det kan väl alla....och det är väl inget att skriva om......MEN det tycker jag. Jag har alltid tyckt om stekt sill, men under många år avstod jag från att göra det själv härhemma därför att jag tycker att doften är inte lika attraktiv som smaken. Ja, så knasig är jag, men jag tyckte att i flera dagar efteråt så luktade det stekt sill i hela huset. Jag åt det ute på restaurang och det var ju gott men man kan ju inte göra det så ofta som man vill.

Här kom så lösningen på problemet presenterad av Anna Bergenströnms i boken Annas mat där hon tipsar om hur man steker sill i ugnen. Tack snälla Anna för det tipset...nu äter vi nog sill en gång i veckan och det blir jättegott, faktiskt godare i när man steker i stekpanna. Mindre fett, nästan inget os och knapriga och goda sillflundror och dessutom blir alla färdiga på en gång...ingen varmhållning.

Så här gör jag nu:

Jag behandlar sillen precis som vanlig, vänder dem i skorpmjöl. Jag smörjer ett bakplåtspapper med flytande margarin, behövs inte så mycket. Sedan lägger jag alla sillflundrorna tätt på plåten och sätter in dem i 250-260 grader varm ugn, mitt i ugnen. Låt stå i 10 min. Stäng sedan av ugnen och ta ut och vänd sillflundrorna och sätt in dem i ugnen igen och låt stå ytterligare 5-10 min. KLART!!2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Smart tips att steka i ugnen. Din stekta sill ser verkligen fin ut! Anna Bergenström har gjort så bra kokböcker, både pålitliga och inspirerande.

Annalunda sa...

Tänk att jag inte upptäckt Lusthusets kök förrän nu!!!! Jättebra tips - jag älskar strömming!

Länkar! Kram Annie