tisdag 28 oktober 2008

Tomatketchup!


Så roligt att jag fick så många positiva kommentarer på min egentillverkade "tomatketchup". Jag tycker själv att den blev god, kanske inte exakt likt "köpe"ketchup mer som en kryddstark tomatsås. Användbar till mycket och ganska lätt att göra faktiskt. Tomaterna är tyvärr inte odlade av mig. Jag slutade med det för några år sedan när jag märkte att de tog alldeles för stor plats i växthuset och skörden stod inte i proportion till arbetet. Vi har däremot en bra odlare inte långt borta, Vikentomater och där köper jag en hel låda för 50:- . Det kan vara olika sorter eftersom han odlar ca 35 sorter. Det blir riktigt spännande för smaker och färger skiftar. Jag har även gjort kryddstark tomatmarmelad och det blev också jättelyckat. Om det kan du läsa här.Receptet på tomatketchupen är en egen korsning av två olika recept, det ena hittade jag hos Jamie Oliver i hans bok At home with Jamie (härlig bok!) och det andra hos Monika Ahlberg Min mat (också en härligt användbar bok).


Så här gjorde jag:


1 ½ - 2kg tomater
2 röda lökar
6 vitlöksklyftor
½ msk örtsalt
4 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2-3 dl god vinäger, gärna balsamvinäger (smaka av)
1 dl strösocker (smaka dig fram)
1 tsk cayennpeppar eller lite chiliflakes (beror på hur stark man vill ha den)
2 tsk paprikapulver
1 dl tomatpuré

Dela tomaterna i mindre bitar. Finhacka löken och stöt pepparkornen i en
mortel. Blanda ihop tomat, lök, vitlök, örtsalt, kryddnejlikor, peppar, lagerblad, tomatpuré och vinäger i en gryta. Låt småkoka i ca. 1 tim tills massan kokat ihop. Rör om då och då.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills sockret löst sig. Smaka av. Det är viktigt att balansen är rätt mellan det starka och det söt/syrliga. Tillsätt ev. mer örtsalt och chili/cayennepeppar.
Man kan låta såsen vara som den är eller hälla den genom en sil för att få den helt slät. Jag har även provat på att mixa den med en mixerstav och då blir den halvslät. Det blev bra vilket som. Det beror på hur man vill ha det. Jag kokade även såsen lite längre för att få den mustigare.
Man kan även krydda den med basilika torkad eller färsk eller vad man nu tycker om för kryddor.
Häll såsen på en väl rengjord flaska och förvara den i kylen. Jag frös in en del för att ta fram efterhand.


Hösthälsningar från mitt kök!!

3 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Vad härligt att kunna köpa en låda tomater på det sättet. Jag tycker att det är så trist att större delen av året bara ha tomater utan smak, när tomater kan smaka så underbart. Spännande med egen ketchup. Jag trivs verkligen i ditt kök! Det utlovade snöovädret verkar snarare bli ett rejält regn här i Stockholm i alla fall. Ha det bra!

Kinna sa...

Egen tomatketchup eller sås är underbart. Jag har märkt att det blir bättre om man gör såsen när det är säsong för jag försökte göra i våras och den blev inte lika rund i smaken och konsistensen blev lite blaskig.

sinneskatten sa...

Men vilken härlig sida du har, tomatsåsen måste jag prova.
Här på Kinnekulle finns det tomatodlare så det går att köpa lite billigare här också.
Härligte med lite olikfärgade och knotiga tomater