Nyfiken som man är så slog jag upp Kålroten i Lena Israelssons fantastiska bok Handbok för Köksträdgården. Där står att läsa att Sverige, Norge, Finland och Ryssland är det s.k. kålrotsbältet och som råkar vara ungefär detsamma som brännvinsbältet. Här har folk ätit och odlat kålrötter sedan 1500-talet. Kålroten brukar beskrivas som den enda genuint svenska grönsaken. I England och Frankrike kallar man dem swede. I USA har den namnet rutabaga, efter det västgötska dialektordet "rotabagge". Visste ni det?? ...men kålroten är ändå en invandrare och kommer troligen från Mellanöstern. Tack Lena Israelsson för dessa fakta.
Med en bild på denna lilla Tussilago på mitt köksbord så får ni ha en fortsatt skön vårvecka.
3 kommentarer:
Kålroten är nog lite oförskyllt bortglönd överhuvudtaget. Jag har precis upptäckt den i form av råstekt, strimlad kryddad med vitlök, salt och peppar! Mumsigt och särskilt bra för mig som inte äter så mycket kolhydrater :-)
Ha en skön påsk!
Bitte: Det låter ju jättegott. Skall prova det också. Ha det bra och en fin påsk önskar jag dig också.
Woaw, jättefina matbilder. Även om det inte är vegomat, hehe. Kolla gärna in mina matbilder på: www.metrobloggen.se/buddhagirl. Jag har även en kreativblogg på: www.marai.blogg.se om du är intresserad av sådant.
Ha en bra dag.
Mvh Maria
Skicka en kommentar