Bröd från sommarlivet (..underbar benämning)
½ paket jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten + 1 dl mjölk
2 msk olja (raps- oliv- eller valnötsolja till valnötsbröd)
2 dl grahams- eller rågmjöl
150 gr valnötter
600 g vetemjöl (10-10 ½ dl)
1 dl sesamfrö eller solrosfrö till utbakningen
Rör ihop degen och låt den jäsa 1-1 ½ timme i rumstemperatur.
Värm ugnen till 260 °. Strö ut lite mjöl, sesamfrö och flingsalt (min egen idé) på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa.
Grädda först i 260° 10 minuter, sänk sedan till 180° och grädda 30 minuter till.
Låt svalna på galler.
Fantastiskt recept. Jag lyckades bra vid första försöket, har gjort det flera gånger sedan dess.
Lycka till!!
2 kommentarer:
Vilket fantastiskt bröd. Jag tror det får bli dagens brödbak i vårt hem :) Underbar bild..
Det måste jag testa när vi kommer hem. Mitt favoritbröd är annars "Råsunda Special" Från Annas kokbok. Ett sånt suveränt enkelt och gott bröd.
Kram Ninni
Skicka en kommentar