lördag 5 september 2009

Mitt favoritbröd just nu.

Ja, det var ganska länge sedan jag visade mig här, men på sommaren är man ju så upptagen av trädgården och allt däromkring så tiden blir knapp i köket. Jag hoppas att det skall bli bättre framöver. Ja måste bara dela med mig av mitt favoritbröd just nu. Receptet hittade jag i den underbara bokem "Under valnötsträdet". Författare är Anna och Fanny Bergenström. Jag skulle vilja göra allt i den boken och det blir nog mer med tiden, men jag fastnade för detta härliga bröd som är lätt att göra och som smakar underbart.



Bröd från sommarlivet (..underbar benämning)

½ paket jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten + 1 dl mjölk
2 msk olja (raps- oliv- eller valnötsolja till valnötsbröd)
2 dl grahams- eller rågmjöl
150 gr valnötter
600 g vetemjöl (10-10 ½ dl)
1 dl sesamfrö eller solrosfrö till utbakningen

Rör ihop degen och låt den jäsa 1-1 ½ timme i rumstemperatur.
Värm ugnen till 260 °. Strö ut lite mjöl, sesamfrö och flingsalt (min egen idé) på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa.
Grädda först i 260° 10 minuter, sänk sedan till 180° och grädda 30 minuter till.
Låt svalna på galler.

Fantastiskt recept. Jag lyckades bra vid första försöket, har gjort det flera gånger sedan dess.

Lycka till!!

2 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Vilket fantastiskt bröd. Jag tror det får bli dagens brödbak i vårt hem :) Underbar bild..

Ninni sa...

Det måste jag testa när vi kommer hem. Mitt favoritbröd är annars "Råsunda Special" Från Annas kokbok. Ett sånt suveränt enkelt och gott bröd.
Kram Ninni