söndag 26 oktober 2008

Vinter kalas!

Jag känner att jag måste göra lite "reklam" för denna underbara bok. Jag köpte den förra året då den var nyutkommen. Jag hade den framme och läste den mest varje dag. Den handlar om vintermat och mycket om julen och dess fester. Nu är Hannu Sarenström lite av en "husgud" för mig. Ha ni inte sett den så gå in i bokhandeln eller på biblioteket och titta på den och du kommer att bli fast, jag lovar.



Anledningen till att jag jag tog fram den redan nu var att jag köpte färsk grönkål och nyuppgrävda jordärtskockor på en gårdsbutik och blev så nyfiken på om Hannu hade något förslag på vad man gör med dem. Jag spårade ut meddetsamma och drömde mig bort i hans underbara texter, recept och bilder.

När jag ändå rörde runt i köket, vilket jag faktiskt gärna gör så bakade jag några Formbröd med valnötter och det blev gott om inte märkvärdigt. Det får bli som omväxling till "köpebrödet". Här kommer receptet:


Formbröd med valnötter

50 gr jäst
6 ½ dl fingervarmt vatten
50 gr smör eller margarin rumsvarmt
2 tsk salt
1 dl grovt hackade valnötter
1 kg (ca. 1,7 l) Vetemjöl Special med fullkorn

Smula ner jästen i bunken, tillsätt vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt
Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen
Arbeta degen kraftigt, 6 min med maskin eller 10 min för hand tills degen känns smidig
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca. 30 min
Arbeta ner degen och knåda den lätt på mjölat bakbord
Dela den i 3 delar. Forma dem till limpor och lägg i smorda 1 ½ l formar
Jäs under duk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 °C
Pensla brödet med vatten och strö ev lite mjöl över. Gör några snitt med en vass kniv. Man kan även strö över lite flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min. Ta ut brödet ur formarna och låt kallna på ett galler under bakduk.


Avnjöts sedan med brieost och marmelad till teet.

På tal om det ena och det andra så fick jag nu idag en rejäl hjortstek av min snälla granne, så nu gäller det att dyka ner i kokböckerna. Det har jag aldrig tillagat tidigare. Alla förslag mottages med tacksamhet.


Ha en fortsatt skön höst.

3 kommentarer:

Karin Lindström sa...

Hej!

Så roligt att höra att den är fin. Jag gillar också allt Hannu visar så denna bok är nog något för mig!

Tack för fina tips, jag blir riktigt baksugen! Visst är det stor skillnad på hembakat bröd, och säkert mycket nyttigare också!

Kram på dig!
Karin

Nässelblom och choklad sa...

Han är naturligtvis en favorit även för mig, men den här boken har jag missat. Tack för tipset. Jordärtskockor är ljuvliga och grönkål supergott också. Vilken härlig matsida, namnet är också så fint. Jag kommer att titta in här ofta! Kram

Kinna Jonsson sa...

Jag älskar just den boken! Bara titeln gör att man bara vill öppna och sjunka i i de härliga bilderna och recepten.